Telefon: 011/ 318-93-95   Email: fitness@arenano1.co.rs  

Sauna je postala element savremenog života, pomoć koga se odmaramo i oporavljamo.

Finska sauna

Finska sauna je manja soba sa peći u kojoj je složen granitni kamen, a duž zidova su postavljene klupe kojima sede posetioci. Temperatura u sauni je od 60oC - 100oC, a vlažnost od 15 do 50%. Zbog tako visoke temperature boravak u sauni je smanjen na minimum, imedju 8 i 15 minuta, zavisi od osećaja. Nakon toga sledi odmor približno jednak boravku u sauni. Ceo postupak se ponavlja 3 puta ili onoliko puta koliko Vam prija. Ovo nije jedini šablon, niti univerzalno upustvo kako se koristi sauna, u principu se sve svodi na subjektivni osećaj.

 

Fiziološki efekti saune

Sauna jača srce

Visokim temperaturama (70-90 stepeni) izazivamo različite reakcije, među kojima je i podizanje funkcije srca. Da bi rashladila organizam, krv mora brže da teče kako bi stigla i do perifernih slojeva, čim je uvećana frekvencija otkucaja srca.

Elastičnost krvnih sudova

U kratkim vremenskim intervalima šire se i skupljaju kapilari, arterije i površinske vene, i samim tim one postaju elastične. 

Miran san i kvalitetan odmor

Finska sauna relaksira mišiće i nerve, te efekti saune na miran i kvalitetan san su neminovni. Probajte.

Opušta mišiće

Često korišćenje saune ublažava neugodne reumatske bolove u kostima, artritis, artrozu i bolove u mišićima, naročito kod sportista.

Higijenski i kozmetički efekti saune

Noravkom u sauni vršimo dubinsko čišćenje organizma, uklanjamo štetne materije i otrove nastale u organizmu, koji se izbacuju iz organizma preko znoja. Efekti saune se ogledaju i u tome što koža postaje glatka, nežna i čista pa se vrlo često sauna koristi i u kozmetičke svrhe.

Efekti saune na stres

Osobe koje su sklone depresiji i melanholiji često imaju velike koristi od upotrebe saune. Sama činjenica da ćemo se sat vremena izolovati od svega i da ćemo se posvetiti samo sebi, pozitivna je i pomaže u otklanjanju stresa.

Sauna sagoreva kalorije

Prilikom korišćenja saune dolazi do brže cirkulacije materija i do znojenja, a za to je potrebna energija iz organizma, tako da posle jednog korišćenja saune sagorimo oko 300 kalorija.

 

Odgovornost prilikom korišćenja saune

Ako ste prvi put u sauni, postepeno i pažljivo se prilagođavajte.

Svako preterivanje može da bude opasno, pa se iz tog razloga pre odlaska u saunu prvo konsultujte sa stručnim osobljem teretane.