loader image

Šta su proteini i kako bi ih trebalo uzimati?

Proteini su jedinjenja neophodna za rast, razvoj i održavanje mišićne mase, ali i za mnoge druge procese u organizmu. Zbog toga je važno da ih unosimo u dovoljnim količinama. Preporučuje se da se nedostatak proteina nadoknađuje proteinskim prahom.

Whey protein u prahu dobija se iz tečne surutke procesom mikro-ultrafiltracije, kojim se odvaja čist protein od viška laktoze i masti (nepotrebnih za većinu ljudi, naručito u toj koncetraciji). Proces se odvija pri hladnim temperaturama koje ne dovode do uništavanja proteina. Na ovaj način dobijate čist protein bez viška masti i ugljenih hidrata, što je naročito pozitivno za ljude koji imaju problema sa gojaznošću i ljude koji teže izgradnji čiste mišićne mase.

Kada uzimati protein?

Protein je najbolje uzimati odmah nakon treninga jer sadrži odgovarajuće nutrijente koji doprinose oporavku mišića.

Whey protein je potpuno prirodan dodatak bez ikakvog štetnog efekta na organizam.

Whey protein pruža osećaj sitosti i podstiče gubitak kilograma

Proteini mogu povećati potrošnju energije i do 100 kalorija dnevno i smanjiti potrebu za unosom i do 440 kalorija.

Jedna studija je pokazala da unos proteina smanjuje želju za grickalicama kasno uveče.

Ukoliko želite da smršate, whey protein će vam pomoći u tome, ali i u izgradnji mišićne mase.

Whey je izuzetno zdrav način da dodate protein u svoju ishranu. To je kvalitetan izvor proteina koji ljudsko telo apsorbuje i efikasno koristi.

Ovo je posebno važno za sportiste, bodibildere i ljude koji žele da steknu mišićnu masu i snagu, ali i da se oslobode masnoće.

Da li je bolje uzimati protein sa mlekom ili vodom?

Protein sa vodom se brže i lakše apsorbuje, pa je bolje da ga nakon treninga uzimate tako.

Ukoliko ga uzimate kao zamenu za obrok, onda je najbolje da ga pomešate sa mlekom i da dodate orašaste plodove koji su prirodni izvor zdravih masti i učiniće da se protein postepenije razlaže i na taj način će osećaj sitosti duže trajati.